PLENRU
Rajpol Sp. z o.o.
Rajpol Sp. z o.o.

Jabłka Grójeckie

Czym są Jabłka Grójeckie?

Jest to połączenie kilku wiekowej tradycji sadów zakładanych przez naszą królową Bonę Sforza, i nowoczesnych systemów jakości żywności, które stoją na straży niezwykłych walorów Jabłek z Grójeczyzny.

Pierwsze sady na naszych ziemiach były zakładane ponad 500 lat temu, z nakazu Królowej Bony Sforzy pierwsze drzewa jabłoniowe były sprowadzana z dalekiego Kaukazu gdzie do tej pory rosną całe lasy jabłoniowe.

jablkanew

Utrwalenie produkcji jabłoni w okolicach Grójca zostało przypieczętowane przez królewskiego syna, Zygmunta II Augusta . Odpowiednimi dekretami postanowił, że jabłka z Grójeczyzny na stałe zagościły na królewskich i magnackich stołach I Rzeczpospolitej.

Poprzez wieki, do czasów współczesnych setki wybitnych postaci wpłynęło na rozwój przydomowych sadów. Wielkie zasługi mieli duchowni , Roch Wójcicki z Belska, nieznany z imienia ksiądz Niedźwiedzki z Łęczeszyc, Stefan Roguski z Goszczyna oraz Edward Kawiński z Konar. W księżowskich sadach propagowano nowoczesne metody uprawy jabłoni i przechowywania jabłek, które pięknie rozwinął na początku XX wieku.



Kolejny skok rozwojowy, którego symbolem stał się twórca nowoczesnego sadownictwa, profesor Szczepan Pieniążek, nastąpił po II Wojnie Światowej. Z inicjatywy profesora powstał Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa,

jablkanew

w którym rozwijana jest wiedza na temat optymalnej i zrównoważonej uprawy drzew owocowych. Wychowanek profesora, Eligiusz Gajewski założył w Nowej Wsi Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, który prowadził własne wzorcowe gospodarstwo, stanowiące dla grójeckich sadowników nieocenione źródło wiedzy o najnowszych metodach uprawy jabłoni.

Obecnie nasze magazyny są jedne z najlepszych na świecie. Sady prowadzone są według najnowocześniejszej agrotechniki z zachowaniem odpowiedniej ochrony i higieny.

Pod tą nazwą mogą być sprzedawane wyłącznie jabłka klasy extra i klasy I oraz owoce spełniające wymagania dotyczące wybarwienia, wielkości i jędrności miąższu – przy czym wartość tych parametrów dla każdej odmiany ustalona jest osobno.
Producenci jabłek zobowiązani są do przestrzegania zasad Integrowanej Produkcji (IP) lub specyfikacji GLOBALGAP czyli systemu bezpieczeństwa żywności w rolnictwie, od przygotowania stanowiska do pakowania i etykietowania.



Systemy jakości żywności

fotolia_73302130

jak również

fotolia_73302130

muszą znajdować się w gospodarstwach naszych członków i wtedy, i tylko wtedy jabłka pochodzące z takich sadów będą mogły być Jabłkiem Grójeckim.

Europejski symbol Chronionych Oznaczeń Pochodzenia daje pewność, że smak i aromat naszego produktu jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju.

foot3


12.06.2017